DE TWEEDE SYMFONIE VAN MAHLER 

MAHLER IN HET CONCERTGEBOUW AMSTERDAM

Tussen alle aanlokkelijke projecten waar je je als koorzanger aan kunt verbinden, deed Projectkoor Gelderland weer eens een heel verrassende  duit in het zakje: de Tweede Symfonie van Mahler met uitvoering in het Concertgebouw, Amsterdam. Begeleid door een groot orkest bestaande uit jongeren en studenten uit Nederland, België en Duitsland.

AUFERSTEHUNG

De Tweede Symfonie van Gustav Mahler is een indrukwekkende ode aan het mysterie van de dood en de wederopstanding. Het werk duurt bijna anderhalf uur, en pas in het voorlaatste deel komt het vocale element er bij met de alt-aria “Urlicht”. Het laatste deel is bijna een symfonie op zich. Met veel geweld wordt het einde der tijden geschilderd, tot in de verte de bazuin van het laatste oordeel klinkt. Mysterieus zet een koor vervolgens a capella het “Auferstehen” in. De tekst is van Friedrich Gottlieb Klopstock met invoegingen en aanpassingen door Mahler. Met name het laatste deel heeft Mahler  ingrijpend veranderd in betekenis. Waar Klopstock Christus de doden naar het hiernamaals laat leiden (“Ach ins Allerheiligste führt mich, Mein Mittler dann”), is het bij Mahler de mens zelf die door zijn liefde de onsterfelijkheid kan bereiken (“Mit Flügeln, die ich mir errungen in heissem Liebesstreben. Werd’ich entschweben. Zum Licht, zu dem kein Aug’ gedrungen”). De symfonie eindigt in een stralende overwinning op de dood, met als hoogtepunt het “Sterben wird ich um zu leben”. Mahler trekt hier letterlijk alle registers open: het koper dat eerst uit de verte heeft gespeeld, speelt nu mee in de zaal en hij voegt op het laatst zelfs een orgel toe aan het orkest.

GROOT KOOR

Om dit werk uit te voeren was een koor van 100-120 zangers nodig. We trokken hierin samen op met het Zuid Nederlands Concert Koor. De instudering stond onder leiding van Rick Muselaers. Het orkest was het Euregio Jeugd Orkest, samengesteld uit jonge talentvolle musici uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het geheel onder leiding van de Belgische dirigent Hans Casteleyn. Met dit orkest werd de symfonie drie keer uitgevoerd, in concertzalen in Eindhoven, Tilburg en het Concertgebouw Amsterdam.