EEN UNIEKE KOORREIS NAAR ESTLAND
Projectkoor Gelderland en het Zuid Nederlands Concert Koor hebben gezamenlijk het initiatief genomen om met een groot koor in de winter van 2016 op tournee te gaan naar Estland. Het werd een indrukwekkende ervaring! We hebben samengewerkt met plaatselijke solisten, het orkest van de Järvi Academy en deelgenomen aan repetities en slotconcert van de internationale masterclass voor dirigenten van de Järvi Winter Academy. Daarna gingen we met hetzelfde orkest en onder leiding van de Nederlandse dirigent Lukas Groen op tournee langs verschillende steden in Estland. Daar zal het koor worden aangevuld met zangers uit Estse koren. Zo maken we direct kennis met de plaatselijke koorcultuur. De repetitieperiode in Nederland staat onder leiding van Rick Muselaers.
Koorzang staat in Estland van oudsher hoog aangeschreven en kent nog steeds een grote traditie met vele koren van hoge kwaliteit. Als één fanatiek beleden voorliefde de Baltische landen verenigt, dan is dat wel het zingen in koren. Zelfs een klein land als Estland (1,5 miljoen inwoners) telt honderden koren. Iedere 5 jaar vindt in Tallinn een korenfestival plaats waar 25 tot 30.000 zangers aan deelnemen. Wat een feest om in zo’n land een concerttournee te doen! Er is zelfs een apart zangstadion voor gebouwd. Ook de rijke geschiedenis en eeuwenoude culturele bezienswaardigheden nodigden uit tot een grandioze concerttournee.
PROGRAMMA EN REPETITIES
De tournee vond plaats van 21 t/m 28 februari 2016. Op het programma stonden de Messa di Gloria van Puccini en het korte koorwerk La Nuit van Saint-Saens. Ook gaat het Salve Regina van Arvo Pärt uit het najaarsproject 2015 mee op reis. Vóór de koorreis was een korte repetitieperiode in Nederland, geleid door Rick Muselaers.
OVER DE DIRIGENT
Tot 2008, toen Lukas Groen naar Estland verhuisde, werkte hij als dirigent van diverse orkesten en koren in en rond Bergen op Zoom. In 2009 werd hij benoemd tot muzikaal leider van Muusikaühing La Nota en als cursusmanager van de International Neeme Järvi Academy in Estland. Als gastdirigent gaf hij concerten met o.a. het Armeens Philharmonisch Orkest, Matav Hongaars Symfonie Orkest, en het Brabantsch Muzyk Collegie (met authentieke instrumenten). In 2005 stond hij voor het Novosibirsk Philharmonic Chamber Orchestra tijdens hun tournee in Nederland en maakte hij zijn debuut voor het Orkest van het Oosten. In verschillende festivals in Estland, Italië en Frankrijk trad hij op met o.a. het Orchestre National de Lyon (Besançon), het Besançon Kamerorkest, St. Petersburg Symphony Orchestra en het Pärnu Chamber Orchestra.
Lukas studeerde orkestdirectie en compositie aan het Rotterdams Conservatorium en Musicologie aan de Universiteit Utrecht. Hij speelt trompet, cello en piano. Van 2002 tot 2004 studeerde Lukas aan de Neeme Järvi Summer Academy in Estland, waar Neeme Järvi en Jorma Panula zijn voornaamste docenten waren.
JÄRVI ACADEMY
De Järvi Academy is een internationaal gerenommeerde opleiding voor dirigenten met masterclasses in de zomer en de winter. De Academy werkt samen met instellingen als de Muziek Academie van Estland en het Menuhin Festival Gstaad Academy in Zwitserland. Jonge dirigenten worden hier verder opgeleid door de ervaren maestro’s en docenten zoals Neeme Järvi, Gennady Rozhdestvensky, Paavo Järvi, Leonid Grin, Lukas Groen en vele anderen.
In de winter vindt traditiegetrouw de masterclass voor dirigenten plaats onder leiding van Leonid Grin en wordt er nauw samengewerkt met de Eesti Muusika Akadeemia in Tallinn. Uit deze samenwerking ontstaat een International Educational Week for Young Talent. Als koorlid ben je hier direct onderdeel van: je zingt in de repetitie en masterclass (je wordt gedirigeerd door verschillende jonge talentvolle dirigenten), er vinden verschillende lezingen en recitals plaats, je ontmoet jong talent en ervaren professionals uit alle hoeken van de wereld, en je hebt een direct en muzikaal contact met de Estse bevolking.
SOLISTEN
Tijdens de concerten in Estland werken we samen met drie solisten, allen afkomstig uit de Baltische staten.
Anna Denissova, sopraan (Rusland) meervoudig prijswinnares, zij won de o.a. tweede prijs bij het Pärnu Opera Festia 2013 en de eerste prijs bij de Pustina Vocal Competition in 2014. Zij maakt deel uit van de Young Opera Singers in St. Petersburg.
De bas-bariton Rihards Millers (1989, Letland) is solist bij de Letse Nationale Opera, heeft in Letland en Rome gestudeerd en was tweemaal prijswinnaar bij bij nationale competities. (Latvian Academy of Music and Svedbank Prize for Outstanding Artistic Achievements).
Endrik Üksvärav, tenor (1980, Estland), studeerde koordirectie en hoorn in Tallinn. Vanaf 2011 is hij zich meer gaan toeleggen op solozang en hij studeert sinds najaar 2012 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om zich verdeer te bekwamen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij treedt veelvuldig op als solist in oude muziekproducties onder leiding van Daniel Reuss, Tönu Kaljuste en Paul Hillier.
Endrik heeft in 2010 zijn eigen koor (Collegium Musicale) in Tallinn opgericht. Met dit koor werd hij al in 2011 “Estonian Choir of the year” en hijzelf ontving de prijs voor beste “young conductor of the year”. Dit koor gaat ons versterken bij de concerten.