TAKE THE VILLAGE ROAD
De Engelse zangtraditie heeft niet alleen een hoge standaard in de koorcultuur opgeleverd maar ook een grote hoeveelheid liederen voor koren en vocale ensembles. Projectkoor Gelderland bracht met dit programma, onder leiding van gastdirigent Onno van Ameijde, een keuze uit dat omvangrijke repertoire. Subtiliteit in expressie en geraffineerde kleuren voeren in deze part-songs de boventoon, daarom zingt het Projectkoor in een kamerkoor bezetting.
Twee prachtige 6- en 8-stemmige madrigalen van de relatief onbekende Robert Pearsall laten zien dat de Engelse koortraditie al langer op een hoog niveau staat. Daarnaast is Ralph Vaughan Williams vertegenwoordigd met zijn serie bewerkingen van Engelse folksongs – liederen die meestal het mariene leven en liefdesrelaties tot onderwerp hebben. Over het meisje dat droomt van een matroos met donkere ogen die haar ooit achterliet aan de wal met een halve ring. Of van de zeeman die zijn lief probeert te paaien met een schip met witgouden zeilen, 24 matrozen en muziek aan boord. Ook het boertige wordt niet geschuwd in de Wassail song, een lied dat je gouden bergen belooft als je de zanger een free drink aanbiedt. Maar o wee, als je hem de deur wijst….
Een belangrijke plaats in het programma is ingeruimd voor Edward Elgar, de onbetwiste meester van dit genre. Klapstuk is zijn cyclus From the Bavarian Highlands, een reeks sprankelende, vitale en bruisende dansliederen gebaseerd op voorbeelden uit het Beierse Alpengebied, waar Elgar in de eerste jaren van zijn huwelijk met Alice Roberts vele vakanties doorbracht.
Naast twee korte poëtische songs klinkt het suggestieve Death on the hills, dat Elgar zelf beschouwde als zijn beste prestatie in part songs. Een onheilspellende schaduw trekt over de heuvels: geen plotselinge regenbui of een onverwachte wervelwind, maar de Dood met zijn glazige gevolg van gene zijde. Zij dringen aan bij de man met de zeis: laat ons toch even de dorpsstraat aflopen. Maar Magere Hein vreest complicaties. Hoe dat afloopt?
DIRIGENT
Onno van Ameijde is dirigent en musicoloog. Hij kreeg een lange en gedegen muzikale opvoeding met zang, klarinet en muziektheorie in zijn geboorteplaats Tiel. Hierna voltooide Onno in 2005 zowel de opleiding Koordirectie bij docent Rob Vermeulen aan het Utrechts conservatorium, als de universitaire opleiding Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.
Sindsdien is Onno werkzaam als dirigent voor kamerkoren en kerkkoren in verschillende plaatsen in Nederland; in Nijmegen o.a. bij Ton sur Ton (tot 2014), kamerkoor Elnosequé en vocaal ensemble Pipelaere. Als filmer is hij actief voor ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Organisatie Oude Muziek, het Combattimento Consort en diverse muziekfestivals.