Messa di Gloria in reprise

De Kerstmatinee in de Stevenskerk… Al vanaf een uur vóór het concert loopt de goed verwarmde kerk vol, bezoekers stampen bij de grote deuren de sneeuw van hun schoenen, binnen speelt een koperkwartet stemmige kerstliederen. Bleek winterlicht valt door de hoge kerkvensters, alle 22 kroonluchters branden, het is een meet-and-greet voor cultuurminnend Nijmegen en wijde omstreken. Het concert op 2e Kerstdag  is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor het SymfonieOrkest Nijmegen. En het orkest heeft het Projectkoor Gelderland met partner ZNCK uitgenodigd om dit feest mee te komen vieren met de Messa di Gloria van Puccini op de lessenaars!

 

De prachtig gerestaureerde kerk (met maar liefst 4 orgels!) vormt het stemmige decor voor een van de drukst bezochte evenementen tijdens de Kerstdagen. Als de kerk tot de laatste stoel gevuld is nemen koor en orkest hun plaats in, en de chef-dirigent heft zijn bâton…  wat een feest om daar de  Messa te mogen zingen! Dat is natuurlijk een buitenkansje voor alle Estlandgangers EN voor alle zangers die graag waren meegegaan maar niet konden. Luister hier naar de eerdere uitvoering van de Messa di Gloria door het Projectkoor Gelderland in de Stevenskerk in 2008.

Dirigenten

Het koor werd ingestudeerd door Rick Muselaers, de vaste dirigent van het ZNCK. De uitvoering in Nijmegen staat onder leiding van Frans-Aert Burghgraef.

 

Rick Muselaers (1986) volgde de opleiding Docent Muziek en studeerde cum laude af voor koordirectie aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Louis Buskens. Hij studeerde orkestdirectie bij Arjan Tien en vervolgde zijn studie bij Martin Wright.
Rick is momenteel dirigent van diverse kamerkoren en artistiek leider van het Zuid Nederlands Concert Koor , dat hij in 2008 oprichtte. Als gastdirigent heeft hij gewerkt met het Nederlands Operakoor (Puccini, La Bohème), Nederlands Concertkoor (Puccini, Turandot, Rachmaninoff, Vespers & Beethoven 9e symfonie), Groot Omroepkoor (Pizzetti, Requiem & Mahler, 2e symfonie) en Gauteng Opera Chorus Johannesburg (Verdi, La Traviata). Hij was assistent bij diverse maestri waaronder Arjan Tien voor het WDR Rundfunkorchester, het Cape Philharmonic Orchestra en in opera producties zoals Puccini’s La Bohème en Mascagni’s Cavalleria Rusticana bij het Nationaal Opera Festival en het Fontys Conservatorium, bij Martin Wright (Groot Omroep Koor) and Jaap van Zweden bij Beethoven’s 9e symfonie met het Dallas Symphony Orchestra and Chorus.

 

Frans-Aert Burghgraef (1983) studeerde orkestdirectie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Hij deed masterclasses bij o.a. Alexander Polyanichko, Ivan Meylemans, Michail Jurowski, en Jan Stulen. Uit een internationaal deelnemersveld van 200 dirigenten werd hij uitgenodigd om een masterclass bij maestro Bernhard Haitink te volgen, als onderdeel van het beroemde Luzern Festival. Edo de Waart selecteerde om een concert te dirigeren bij de Koninklijke Vlaamse Filharmonie. In januari 2015 won hij de eerste prijs in de prestigieuze Taipei International Conducting Competition. Juryvoorzitter was de beroemde Finse dirigent, coach en scout Jorma Panula.
Frans-Aert Burghgraef debuteerde in 2014 bij het Nederlands Symfonie Orkest, en stond o.m. voor het Gelders Orkest, St. Petersburg State Symphony Orchestra, Lucerne Festival Strings, BACH Orchestra Yekaterinburg, Metropole Orkest, Philharmonie Zuidnederland, en assisteerde Osmo Vänskä bij het Radio Philharmonisch Orkest in juni 2015.
In december 2015 ontving hij in het Concertgebouw de prestigieuze Kersjes prijs.

 

Solisten

Leon van Liere studeerde klassiek zang bij Frans Huijts aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Daarna werd hij gecoacht door Raymond Modesti, Rudolf Piernay en Brian Masuda. Hij volgde verder lessen en masterclasses bij onder meer Roberta Alexander, Carolyn Watkinson, Max van Egmond, Vinson Cole, Udo Reinemann, Dennis O’Neill, Alexander Oliver, Marcel Reijans en Rudolf Jansen.
Leon werkte als tenorsolist samen met vele dirigenten, o.a. Arjan Tien, Ivo Meinen en Lucas Vis. Hij zong de mannelijke titelrol in Dido and Aeneas, Rinuccio in Gianni Schicchi en Ismaele in Nabucco. De afgelopen jaren was hij te gast bij de Dutch National Opera Academy. In het Grachtenfestival 2013 vertolkte hij de rollen van Willem Mons en Nicolaas Witsen in The Tsar, his wife, her lover and his head van Monique Krüs. In de editie van 2014 vertolkte hij de rollen van Maximiliaan en Cacambo in een korte, Nederlandstalige versie van Leonard Bernsteins Candide, geproduceerd door de Nederlandse Reisopera.

 

Bas/bariton Joep van Geffen (1977) startte zijn zangstudie aan het ArtEZ Conservatorium en vervolgde zijn studie aan de Messiaen Academie bij Harry van Berne, Harry van der Kamp en Elena Vink. Hij volgde masterclasses bij Carolyn Watkinson, Beryl Foster, Michael Chance en David Wilson Johnson.
Hij maakt sinds 2008 deel uit van het Groot Omroepkoor, zingt in het professionele kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss en in vocaal ensemble Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok. Joep treedt op als solist in diverse oratoria en operaprojecten en geeft regelmatig liedrecitals. Solistisch was hij te horen in onder meer cantates van Bach, Bernsteins Trouble in Tahiti, A Hand of Bridge van Samuel Barber, King Arthur van Purcell, La Serva Padrona van Pergolesi en L’Elisir d’amore van Donizetti.
Joep van Geffen is in zijn vrije tijd werkzaam als kok, gespecialiseerd in de Italiaanse keuken, en werkt op projectbasis bij borrels, feesten en diners.